Nu împlinisem nici doi ani când, apropiindu-mă pe nesimțite de câinele bunicilor, l-am luat prin surprindere și m-a atacat. A fost cumplit ce s-a-ntâmplat… De abia ajunsesem la ei și-l căutam pe bunicu’, pe care-l iubeam enorm. Așa că am plecat pe urmele lui în vie, unde îi plăcea să-și petreacă mare parte din timp. Când am crescut, la el am băut vinul desăvârşit. Îi păstrez gustul și acum și, probabil, n-am să-l mai regăsesc. Avea rozéul cel mai bun, rece, proaspăt adus din beci, pe care-l savuram în serile târzii de vară, când la cină ne strângeam cu toți ai casei pe terasă, unde, în liniştea nopții se auzeau puternic cântecele sălbatice ale greierilor.
Am pornit în căutarea bunicului, îndreptându-mă spre cușca cățelului prieten, care, din păcate moțăia și instinctiv a sărit în apărarea teritoriului încălcat. M-a doborât într-o secundă, pentru ca apoi să se retragă rapid, dându-și seama cumva de eroare. Era prea târziu, mă mușcase deja când bunicul și-a făcut apariția, năpustindu-se asupra lui. Îl știu bine. A trăit mulți ani după aceea. Era alb cu pete negre. Lăbuș îi ziceam. Am trăit copilăria toată în curtea bunicilor, el, restul vieții, dar nici eu, nici el nu ne-am mai apropiat unul de altul. Niciodată.
Nu m-am temut de-a lungul timpului de alți câini. Nicio tresărire, nicio frică. Din când în când, răspundeam politicos vreunui curios care mă întreba de cicatrici. Lipsite de importanță pentru curios, când afla că erau consecința unei mușcături de câine.
Deunăzi, am revăzut în fotografiile vechi ale bunicului imaginea lui Lăbuș alături de familie. Amintirea copilăriei mai vie ca niciodată şi cicatricile pe care astăzi nu vreau să le mai șterg îmi sunt dragi. Ciudate emoții, ciudat cum vreau să le păstrez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s