Grimi Bruno

Nașterea lui a prilejuit o imensă bucurie în tânăra familie ce-și ducea traiul în pădurile dese care îmbrăcau munții falnici.
Era curios din fire, fapt bazat pe inteligența vie, dovedită şi de repeziciunea cu care învăța să facă lucrurile. Tinerei mame îi fu ușoară creșterea lui, așa încât îi pregătea micuțului Grimi câte o bucurie, cum ar fi să coboare la poalele muntelui, să viziteze vreo gospodărie, poate or avea oamenii niscaiva bunătăți anume pentru ei. Acolo, prin curțile oamenilor, îi plăcea lui Grimi cel mai mult. Mânca pe săturate mierea pe care mama lui o scotea din stupi, fugeau de albinele supărate pentru pagubele făcute, dar nu se lăsau descurajați și se întorceau mereu. Lui Grimi i se părea distractivă treaba cu furatul mierii, ca să nu mai vorbim că o considera de departe cea mai potrivită pentru limbuța lui, dar și pentru blana frumoasă, a cărei strălucire mama lui îi spunea că se datorează mierii delicioase.
Nu se plictisea Grimi în blana lui de urs.
Mama nu-l scăpa nicio clipă din ochi, iar tatăl său era încântat de rapiditatea cu care Grimi le deprindea învățăturile. Micul Grimi, simpatic și ușor poznaș, era favorit printre prieteni, când se adunau la joacă. Mama îl urmărea cu atenție și era mulțumită de natura prietenoasă a fiului său. Era un adevărat Bruno, blând și înțelegător, altruist, gata să sară în ajutor dacă vreun tovarăș de joacă avea nevoie. Timpul se scurgea, anotimpurile se succedau și, odată cu acestea, Grimi aduna experiență.
Într-o dimineață ca oricare alta, după ce își potoli foamea cu vreo doi peștișori, o luă la vale spre curțile dragi lui, după mierea mult dorită.
Căldura soarelui de vară îi încălzea blana maronie, dându-i o senzație plăcută. Ajunse la gardul ce împrejmuia una dintre curți, își aruncă privirile să vadă dacă umblă cineva pe acolo, se asigură că nu e nimeni și iute sări înăuntru. Rupse câteva scânduri, calculându-și greșit saltul, evaluă dintr-o privire pagubele, dar n-avea timp pentru asemenea fleacuri când între el și stupi nu mai era niciun alt obstacol. Apucă fagurele cu bucurie și-și delectă limbuța cu mierea ce i se scurgea pe botic, închizând ochii de plăcerea gustului dulce.
Albinele, deranjate de musafirul nepoftit, luară atitudine și atacară cu mic, cu mare.
Deși asta li se-ntâmpla lui și mamei sale mereu, acum, că venise singur, albinele i se păreau de-a dreptul înfiorătoare, așa că, fără să-i mai pese de fagurele risipit, o rupse la sănătoasa.
Alerga cu limba scoasă pe câmpul imens ce i se deschidea dinaintea ochilor. Albinele îl urmăreau, certându-l cu zumzetul lor asurzitor. Erau o armată întreagă și, de câte ori întorcea capul să le vadă în urma sa, parcă se multiplicau.
Frica se instală în inima tânără a lui Grimi. Nu copaci, nu case, nimic dinaintea ochilor, doar el și câmpul, în spate, roiul. Gustul mierii se topise, i se făcu sete, groaza că va fi mâncat de viu de niște vietăți atât de mici puse stăpânire pe el.
Se gândea la mama lui și-i părea rău că nu erau împreună acum. Auzea vocea tatălui, care-i spunea că adevărații Bruno ies cu ușurință din orice încurcătură. Tare și-ar fi dorit să aibă dreptate și să fie un Bruno adevărat!
Nimic nu părea să-l ajute, nici lăbuțele nu-l mai ascultau, fiori reci îi treceau pe spate. Ce se va alege de el?
Își aminti cum mama îi spunea că nu există situație peste care un urs puternic să nu treacă cu bine. Dar cum o va scoate el la capăt, când situația de față pare fără ieșire? Se împiedică, alunecând în gol, și se rostogoli fără a putea controla căderea, iar când totul părea pierdut, dădu cu capul de trunchiul unui copac și mii de stele verzi îi străluciră în față, pe care apoi le crezu roiul de albine care ajunsese înaintea lui la copacul din josul văii ce i se deschise în cale.
Se dezmetici încet, fără să-l fi înțepat vreo albină, și avu timp să vadă scorbura copacului numai bună de adăpost împotriva inamicului pornit în ofensivă.
Împinse cu ultimele puteri piatra ce se afla la intrare, pătrunse în adăpost, trase iute piatra după el, timp în care auzi zumzetul amenințător trecând pe lângă copacul salvator.
Adormi cu botul pe labe și visă că se afla pe marginea râului, bând din apa rece ca gheața. Peștii săreau deasupra apei și-l îmbiau să intre adânc în mijlocul râului. Grimi intra și se adâncea, bău toata apa, iar râul secă… Urechile i se ciuliră și, mijind ochii, zări o creatură imensă, care îi defila prin fața nasului sfidătoare; gândul îi fugi la roiul de albine, dar niciun mușchi nu-l asculta, s-o poată lua la sănătoasa. Ațipi. Dar un nou bâzâit îl făcu să tresară și dete cu capul de peretele jos al scorburii. Durerea îl făcu să se trezească de-a binelea și văzu giganticul zburător, de data aceasta la dimensiunile sale naturale, o biată muscă, ascunsă de căldura prânzului în răcoarea scorburii. O privi cu bucurie și, urmărindu-i zborul, căzu într-un somn adânc. Se trezi după multă vreme. De afară nu se mai zărea nicio dâră de lumină.
Încet-încet își reveni în fire și împinse cu laba greoaie piatra ce-l ascundea.
Raza lunii se strecură în scorbură și Grimi o primi călduros. Zări prin gaura scorburii luna albă, fantomatică apariție în noaptea stânjenitoare.
Liniștea îl apăsa, iar singurătatea îl speria.
Îi era dor de ai lui. Desigur că-și făceau griji pentru el. Începu să spună cu glas încet una dintre rugăciunile pe care mama lui îl învățase să le zică noaptea la culcare.
Luna stranie îi răspundea:
„-Grimiii, Grimiii!” și luna avea glasul mamei.
„- Grimi, Grimiiii!” și luna avea glasul tatălui.
Ciudate tonalități avea luna astă-seară!
“- Grimiiiii!
– Grimiiii!”
Zgomote de vreascuri rupte sub pași apăsați străpunseră scorbura.
Grimi îngheță. Sub greutatea pașilor, scorbura se cutremură. Grimi se ghemui, aproape că nu respira.
C-un sunet puternic, piatra ce-i ținu drept ușă zbură în noaptea adâncă și un urlet răsună în aer.
Curiozitatea îl făcu să scoată ușor nasul afară. În raza lunii îl văzu pe tatăl său, care, urlând de durere, își ținea laba cu care se lovise de piatră.
În imediata apropiere, luna-l chemă iar:
“- Grimiii!”
… și luna avea glasul limpede al mamei!

Un gând despre „Grimi Bruno

  1. O zi din viata copilului urs intr-o miscatoare dinamica cotidiana si plasticitatea imaginilor aduse in fata ochilor produc incantare si copiilor si adultilor. Ar fi frumos sa o poata citi mamele si tatii, copiilor lor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s